K problematickým aspektům recepce práva ES do vnitrostátního práva ČR - Jurčík, Radek, 1971-
Prvořadým cílem naší zahraniční politiky se v současné době jeví vstup České republiky do Evropských společenství a Evropské unie, založené příslušnými smlouvami (tzv. Římská smlouva a Maastrichtská smlouva). Vstup do ES je především v našem zájmu, proto musíme akceptovat podmínky vstupu požadované ze strany ES. Jedním z nejdůležitějších předpokladů je harmonizace našeho národního práva s komunitárním právem (acquis communautaire). Z hlediska čs. ústavního práva by neměly vzniknout zvláštní problémy, neboť český ústavní řád je "otevřený integraci" a dostatečně pružný. Přesto by však bylo nutné v ČR o vstupu rozhodnout na základě ústavního zákona a v Ústavě učinit příslušné změny.