K mezinárodní roli eura : mezinárodní používání eura jako měny k investicím a financování - Ježek, Karel (2000)
Hnací silou internacionalizace eura je používání této měny na globálním finančním trhu, přičemž mezinárodní společenství používá euro z řady dalších důvodů (platební styk, vázání různých měn na euro). Zavedení eura urychlilo proces integrace a inovace na finančních trzích v eurozóně, což může ovlivnit jeho mezinárodní používání. Na tomto konstatování nic nemění nynější slabost eura na devizových trzích, zvláště vůči americkému dolaru. Stať o eurozóně, euru a kapitálových trzích a mezinárodní měnové spolupráci z pera Ing. K. Ježka, vedoucího public relations a tiskového mluvčího Živnostenské banky.
Keywords: Hospodářská a měnová unie; finanční trhy; měna; peněžní trhy; finanční investování; euro; financial market; currency; money market; financial investments; euro