Financování důchodových pojistných systémů - Gregorová, Zdeňka, 1952-2018
Financování důchodových systémů je spíše doménou ekonomů, statistiků a matematiků. Právník se objevuje na tomto poli až když systém trpí nějakými poruchami. Systémy se mohou stát neefektivními např. vlivem nepředpokládané inflace. Z těchto důvodů i Úmluva o sociálním zabezpečení (minimální normy) z r. 1952 požaduje, aby vlády periodicky hodnotily rozpočet a způsobilost důchodových systémů z pohledu jejich solventnosti.