Dva modely bankovnictví v EU - Ježek, Karel (1999)
Ve snaze zvýšit nízkou výnosovost objevují české banky kouzlo maloobchodního bankovnictví pro klienty-fyzické osoby. Podobně je tomu i v západní Evropě. Drobné bankovnictví umožňuje kompenzovat pokles marží ve velkoobchodním bankovnictví, k čemuž dochází v důsledku zavedení eura. Úvěrování velkých podniků je již delší dobu nevýnosné a zřejmě se stane ještě méně přitažlivým. U drobných klientů v důsledku jejich konzervatismu (hovoří o "své bance") je tomu jinak.
Keywords: Evropská unie; bankovnictví; evropské právo; banking; European law