Aproximace práva životního prostředí s právem ES - využitá nebo promarněná šance? - Kružíková, Eva, 1953-
České vnitrostátní právo musí být - pokud se chceme stát členy EU - přizpůsobeno právu Evropských společenství. Dost času se již promarnilo, nicméně dnes se spěšně připravují návrhy právních předpisů, které transponují požadavky komunitárního práva. Bohužel někdy na úkor kvality českého právního řádu. S potřebou sblížit náš právní řád s právem komunitárním je spojena nutnost přijmout a využívat moderní právní mechanismy a prostředky, které se stále vyvíjejí. Více tak vyvstává nutnost důsledného systémového přístupu, ne jen neusálého "záplatování". Autorka se v tomto smyslu ve sém příspěvku zabývá oblastí práva životního prostředí.