Ustálená slovní spojení v odborném psaném diskurzu ve výuce anglického jazyka pro akademické účely - Atcheson, Hana (2025)
Disertační práce se zabývá analýzou subjektivních a objektivních jazykových potřeb a nedostatků univerzitních studentů v oblasti akademického psaní. Záměrem práce je rozvoj komunikační kompetence studentů v anglickém jazyce na jazykové úrovni C1 podle SERRJ v akademickém psaní ve výuce anglického jazyka pro akademické účely (EAP). Disertační práce obsahuje dvě studie, které jsou založené na dvou různých metodách a dvou výzkumných vzorcích, dotazníkového šetření a korpusové analýzy. Pro analýzu současných a cílových potřeb je použita metoda Hutchinsona a Waterse (1987). V analýze jazykových potřeb cílené na oblast akademického psaní, je tento projekt orientován na vícečetná ustálená slovní spojení (lexical bundles), která blíže definují Biber a Barbieriová (2007) jako lexikální shluky nebo svazky vyskytující se v podobě ustálené sekvence slov. Ustálená slovní spojení jsou studována v odborném diskurzu tří disciplín, fotografie, produktového/průmyslového designu a audiovizuálních studií.