Automated Identification of Cyber Threat Scenarios - Sadlek, Lukáš (2025)
Scenáre kyberhrozieb sú sekvencie udalostí kyberhrozieb, ako napríklad skenovanie siete alebo zneužitie zraniteľností. Tieto scenáre sa potenciálne môžu materializovať vo forme viackrokových útokov. Z tohto dôvodu je ich identifikácia nevyhnutným krokom, ktorý umožňuje bezpečnostným analytikom kontextuálne, kauzálne a komplexne vyhodnotiť stav bezpečnosti namiesto toho, aby sa sústredili na jednotlivé kyberhrozby a hlásenia o nich. Táto dizertácia ponúka výsledky výskumu, ktoré sú rozdelené do troch skupín. Prvá skupina súvisí s návrhom kill chain grafov útokov, ktoré kombinujú výhody kill chain modelu použitím MITRE ATT&CK a modelu grafov útokov. Druhá skupina výsledkov sa sústredí na praktické výskumné problémy, kde boli aplikované navrhnuté grafy útokov, napríklad triáž incidentov, hodnotenie odolnosti siete a návrh scenárov útokov pre autonómnych agentov. Tretia skupina výsledkov popisuje identifikáciu cieľov útokov, ktoré sú cennými vstupmi pre identifikáciu scenárov útokov. Jej m