Kompetence pedagogů pro inkluzivní výuku žáků se sluchovým postižením - Štibrányiová, Marína (2025)
Tato disertační práce se zabývá mapováním a posilováním kompetencí pedagogických pracovníků ve vztahu ke vzdělávání žáků se sluchovým postižením v prostředí běžných základních škol. Mapování kompetencí proběhlo tvorbou metodických materiálů na podporu inkluzivní výuky. Výzkum byl realizován mezi lety 2017-2021 na 12 základních školách formou akčního výzkumu. Pedagogičtí pracovníci používali vytvořené metodické materiály, které byly průběžně přizpůsobovány a vylepšovány na základě jejich zpětné vazby. Klíčová zjištění ukazují, že ačkoli si učitelé uvědomují potřebu speciálních komunikačních strategií a metod, jejich aplikace ve výuce není vždy konzistentní. Práce zdůrazňuje význam multisenzoriálních přístupů, vizualizace, spolupráce s asistenty pedagoga a efektivní komunikace s rodiči. Výsledky výzkumu vedou k praktickým doporučením, jak vytvářet informačně přístupné a sociálně podporující prostředí, které nejen podporuje žáky se sluchovým posti-žením, ale prospívá i celému třídnímu kol