Progress in Programming Language Semantics Frameworks - Tušil, Jan (2025)
Představa masové produkce počítačového software bez použití vysokoúrovňových programovacích jazyků je obtížná. Tyto jazyky odstiňují softwarové inženýry od detailů přítomných v moderních počítačových architekturách: instrukční sady, keše, provádění instrukcí mimo pořadí, a tak dále. Ale když se abstrahujeme od těchto detailů, co zbyde z programovacího jazyka? Když tyto "zbytky" - sémantiku daného programovacího jazyka - přesně popíšeme, důležité otázky začnou dávat smysl: otázky typu "Je tento překladač korektní?" či "Může můj program selhat?". Můžeme však jít ještě dále: s jednotným konceptem "sémantiky" sdílené mezi jazyky, vývoj programovacích jazyků se zjednodušší a zautomatizuje. Například je možné napsat interpreter nebo deduktivní verifikátor takovým způsobem, že tento je parametrický v sémantice cílového programovacího jazyka, a následně získat interpreter nebo verifikátor pro libovolný jazyk popsaný uvnitř takovéhoto frameworku téměř zadarmo. Tato práce představuje tři přísp