Stavební kámen v historické zástavbě městské památkové zóny Opava - Issaoui, Lucie (2007)
V diplomové práci jsou předloženy výsledky studia hornin vybraných památek města Opavy zahrnující středověké až renesanční stavby, případně materiál pocházející z archeologických sond. Z dochovalých stavebních památek byly vybrány kostel svatého Václava, minoritský klášter s kostelem svatého Ducha a dům Bílý Koníček. Na základě mikroskopického studia, doplněného o výsledky katodové luminiscence, studia na elektronové mikrosondě a silikátových analýz byly v rámci stavebního materiálu identifikovány droby, drobové pískovce, bílé glaukonitické pískovce, tufity, břidlice a vápence.