Vliv způsobu ovládání na práci s 3D mapami - Volech, Marek (2025)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo porovnání ovládání 3D interaktivních map, a to pomocí počítačové myši a dotykové obrazovky. Na základě provedené rešerše se vytvořil uživatelský test, který sestával z šesti interaktivních 3D úloh a dvou dotazníků, vyhotovených pomocí nástroje 3DMoveR 2.0 a pluginu Qgis2ThreeJS. Testu se zúčastnilo celkem 20 participantů, rozdělených na mladší a starší věkovou skupinu. Jejich úkolem bylo najít budovu určité kategorie užití, a to na základě její barvy, vyplývající z územního plánu Brna. Uživatelský test zaznamenával úspěšnost a rychlost splnění jednotlivých úloh a také typy pohybu participantů v interaktivních 3D scénách. Z výsledků bylo zjištěno, že mladší věková skupina vyplnila úlohy významně úspěšněji a rychleji nežli ta starší. Mladší věková skupina také používala více navigačních akcí. Jako nejpoužívanější navigační akce byla identifikována rotace 3D scénou (Drag), a to u obou skupin participantů. Mladší věková skupina pak více objektivně p