Rytmy sportovních aktivit v každodenním životě - Novotný, Aleš (2025)
Tato diplomová práce se zabývá tématem volnočasového sportování, konkrétně časoprostorovými vzorci sportovních aktivit opakovaně vykonávaných v rámci rutinních činností jedinců. Zaměřuje se na identifikaci faktorů ovlivňujících volbu časů a míst využívaných pro realizaci sportovních aktivit. Dále jsou charakterizovány příležitosti, motivace, omezení a kontexty, které definují rytmus volnočasového sportování. Pozornost je věnována také sportování v kolektivu a synchronizaci individuálních rytmů s rytmy dalších účastníků. Výzkum byl realizován kvalitativní metodou prostřednictvím analýzy přepisů semistrukturovaných rozhovorů s celkem 13 komunikačními partnery. Výsledky ukazují vysokou míru propojení rytmů sportovních aktivit s dalšími rytmy - institucionálními, sezónními nebo biologickými. Dále bylo zjištěno, že klíčovým faktorem při výběru míst pro volnočasové sportování je blízkost sportovní infrastruktury k místu bydliště. U sportů provozovaných v otevřeném prostoru jsou pro výběr kon