Proměny sekundárních center metropolitního regionu optikou konceptu „borrowed size“ - Jireček, Josef (2024)
Metropolitní oblasti jsou významnou součástí sídelní struktury s aglomeračními efekty, které ovlivňují jádrová i okolní sídla. Zkoumání těchto vztahů je klíčové pro pochopení dynamiky městských regionů. Procesy odehrávající se v metropolitních oblastech jsou rámovány pomocí konceptu borrowed size, kdy si menší obce půjčují velikost od měst větších. Pokud se jedná pouze o výpůjčku služeb, mluvíme o borrowed function, zatímco v případě výhradně výpůjčky výkonnosti jde o borrowed performance. Pokud však k žádné výpůjčce nedochází, lze hovořit o agglomeration shadow. Cílem práce bylo analyzovat situaci v Brněnské metropolitní oblasti se zaměřením na vztahy mezi výpůjčkou velikosti a dopravními a socioekonomickými ukazateli. K dosažení cílů byla zpracována data demografická, ekonomická, migrační a data týkající se služeb. Jednotlivá data byla slučována do proměnných, která byla podrobena prostorové a korelační analýze. Součástí práce je hodnocení, jak vztah s centrálním městem ovlivňuje výp