Chyť bizona! - Holasová, Jitka, 1987-; Andělová, Eliška, 1997- (Praha : Pointa, 2021)
Příběh prvňáčka Samuela s obrovskou fantazií a jeho rodičů, kteří často pro samou práci a surfování na smartphonech zapomenou na přečtení pohádky a naslouchání jeden druhému. Samuelovi bude co nevidět sedm let a po prázdninách už půjde do druhé třídy. Ze všeho nejraději by se chtěl stát lovcem bizonů. Drobné obrázky bizonů a vtipné slovní hříčky ostatně provází čtenáře celým textem. Samík má také moc rád svou maminku, tatínka a borůvkovou marmeládu. Ale místo toho, aby si s ním rodiče večer četli, nebo si s ním hráli na americkou prérii, raději neustále něco vyhledávají ve svých chytrých telefonech. Nečekaný borůvkový třesk ve spojitosti s magickým zatměním Měsíce zapříčiní, že se rodičům oba smartphony rozbijí a nastává pro ně zvláštní čas, kdy se musí obejít bez nich. Tento nucený digitální detox nakonec nabere nádech dobrodružství a zábavy nejen pro Samíkovu rodinu, ale i pro rodiče jeho kamarádů ze třídy, s nimiž se vypraví na horskou chalupu ke světaznalému dědovi Bertovi.
Pro děti od 6 let
Keywords: české příběhy; publikace pro děti; Czech stories; children's literature