Císařská jeskyně: vztah dynamiky a složení skapových vod - Vágner, Ondřej (2009)
Složení skapových vod má zásadní vliv na recentní krasové procesy jako růst/koroze speleotém. Vztah dynamiky a složení skapových vod není stále zcela prostudovaný. Některé studie naznačují, že s průtokem vod roste paradoxně i stupeň mineralizace a přesycení ke kalcitu. Cílem práce bylo prostudovat souvislosti mezi rychlostí skapu a hydrogeochemií skapových vod. Na základě rešerše literatury a dat z Císařské jeskyně bylo zjištěno, že (1) s průtokem skapových vod roste obsah Ca. Skapové vody jsou charakteristické (2) vysokým indexem nasycenosti ke kalcitu, což ukazuje na (3) vytváření a růst jeskynních sintrů.