Additional Pedagogical Education as a Prerequisite for Entering the Profession: Prestige of the Teaching Profession and Self-Efficacy - Fico, Martin (2024)
Predkladaná dizertačná práca sa zaoberá frekventantmi doplňujúceho vzdelávania v oblasti pedagogických vied (ďalej CŽV), ich učiteľským self-efficacy a vnímanou prestížou učiteľského povolania. V rámci práce boli stanovené tri hlavné výskumné ciele. Prvý hlavný výskumný cieľ bol pre české prostredie adaptovať vhodný a v zahranićí využívaný nástroj na meranie učiteľskej self-efficacy. Na základe rešerše literatúry bol zvolený nástroj NTSES. Druhým hlavným cieľom bolo vytvoriť a overiť nástroj na meranie vnímanej prestíže učiteľského povolania, založený na literatúrou podložených zdrojoch prestíže. Tretí hlavný výskumný cieľ bolo zistiť, ako sa absolventi CŽV cítia byť pripravení na špecifické situácie v učiteľskej profesii a ako vnímajú prestíž profesie, do ktorej sa rozhodli vstúpiť. Metodologické kroky zahŕňali jazykovú a kultúrnu adaptáciu nástroja NTSES a jeho následné štatistické overenie prostredníctvom konfirmačnej faktorovej analýzy (CFA) a McDonaldovho omega. CFA potvrdila teor