Opakování velkých vod v povodí Moravy - Coufal, Pavel; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2024)
Tato práce je zaměřena na vyhodnocení N-letých průtoků z křivek překročení a opakování velkých vod v povodí řeky Moravy s využitím logaritmicko-normálního rozdělení LN3, Pearsonova rozdělení III. typu, GEV a Gumbelova rozdělení. Výsledky budou následně srovnávány a posuzovány z hlediska aproximace empirické křivky překročení a opakování jednotlivými metodami. Závěry z této práce by měly sloužit jako příklad přístupu k vyhodnocení N-letých průtoků, případně by mohly sloužit jako jeden z podkladů pro úpravu metodiky odvození N-letých průtoků ve vodoměrných stanicích sítě ČHMÚ.
This thesis is focused on the evaluation of N-year discharges from the flow duration curves and recurrence of floods in the Morava river basin by several methods using the log-normal distribution LN3, Pearson type III distribution, the GEV and Gumbel distribution. The results will then be compared and assessed from the point of view of the approximation of the empirical flow duration curves and recurrence of floods by individual methods. The conclusions from this work should serve as an example of an approach to the evaluation of N-year discharges, or they could serve as one of the bases for modifying the methodology for deriving N-year discharges in water gauging stations of the CHMI network.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2024
Keywords: povodně -- Česko; floods -- Czechia; Morava (řeka); Morava River; rigorózní práce; doctoral dissertations