Význam speciálně pedagogické podpory u dětí se zrakovým znevýhodněním z pohledu speciálních pedagogů, pedagogů mateřské školy a rodičů - Janošková, Radka (2024)
Předkládaná rigorózní práce zpracovává problematiku poskytování speciál-ně pedagogické podpory v kontextu předškolního vzdělávání dětí se zrakovým znevýhodněním. Zabývá se analýzou daného procesu poskytování navržených podpůrných opatření z pohledu pracovníka speciálně pedagogického centra pro zrakově postižené - speciálního pedagoga, pedagogických pracovníků a rodičů dítěte se zrakovým znevýhodněním. Zpracovaná rigorózní práce obsahuje dvě hlavní části, a to část teoretickou a část výzkumnou, empirickou. Úvod teoretické části práce obsahuje základní teoretická východiska pro zvolené téma a pojednává o principech inkluzivního vzdělávání. V kontextu speciální a inkluzivní pedagogiky pak zpracovává charakteristiku mezioborové spolupráce. Další dvě kapitoly teoretické části práce se zaměřují na téma vývoje dítěte a na oblast speciálních vzdělávacích potřeb. Druhá teoretická kapitola zaměřená na oblast vývoje dítěte v kontextu psychomotoriky a také vývoje zrakových funkcí popisuje jednotli