Řečové akty žádosti a omluvy formulované českými studenty v anglickém jazyce (L2). Analýza potřeb. - Lahodová Vališová, Marie (2024)
Předkládaná disertační práce se zabývá pragmatickou kompetencí českých studentů v anglickém jazyce (L2). Ačkoliv je pragmatická kompetence považována za součást komunikační kompetence, výzkumy ukazují, že její význam je často podceňován a ve výuce cizích jazyků jí není věnován dostatečný prostor. Cílem této práce je zjistit, jaká je úroveň pragmatické kompetence českých studentů v anglickém jazyce (L2) a zda dokáží vhodně používat strategie a lingvistické prostředky s ohledem na kontext, přičemž se konkrétně zaměřuji na realizaci řečových aktů žádosti a omluvy. V teoretické části je představen model komunikační kompetence podle Bachmana (1990), teorie řečových aktů podle Searla (1979) a teorie zdvořilosti podle Brownové a Levinsona (1987). Rovněž jsou shrnuty zahraniční a české výzkumy týkající se řečových aktů žádosti a omluvy, na jejichž základě byly vytvořeny nebo převzaty taxonomie pro analýzu těchto aktů v rámci disertačního výzkumu. Disertační práce se skládá ze tří studií, využí