Učenie sa gramatiky angličtiny objavovaním: pohľad učiteľov stredných škôl - Masaryk, Ľuboš (2024)
Dizertačná práca sa zaoberá skúmaním pohľadu učiteľov angličtiny ako cudzieho jazyka na stredných školách na učenie sa objavovaním, ako prístupu k výučbe gramatiky angličtiny. Zámerom dizertačného výskumu je zistiť, aké je presvedčenie učiteľov o výučbe gramatiky, identifikovať možné výhody a limity tohto prístupu v prostredí stredných škôl prostredníctvom intervencie, a zistiť, či intervencia mala vplyv na presvedčenie učiteľov. Práca prezentuje výsledky kvalitatívneho výskumu, do ktorého sa zapojilo 7 učiteľov angličtiny na gymnáziách na Slovensku. Rozhovory s učiteľmi mapovali ich presvedčenie a prístupy k výučbe gramatiky. Na základe výrokov učiteľov, pri výučbe gramatiky na stredných školách stále dominuje deduktívny prístup k výučbe. Následne, počas intervencie učitelia pozorovali priebeh vyučovacích hodín, na ktorých používali pracovné listy zamerané na objavovanie gramatických javov. Učitelia v rozhovoroch po intervencii označili kľúčové oblasti, ktoré vnímali ako pozitívne a ď