Usable and secure user authentication - Kružíková, Agáta (2024)
V moderním přístupu k zabezpečení informačních technologií (IT) je považováno za klíčové, aby uživatelé nebyli opomíjeni při návrhu nových bezpečnostních řešení. Tato práce se zabývá jednou zásadní oblastí bezpečnostních opatření, a to použitelnou a bezpečnou autentizací uživatele. Tato práce řeší obtíže, které uživatelé zažívají při dodržování bezpečnostních opatření, a to kvůli náročnosti bezpečnostních požadavků a jejich nedostatečné použitelnosti. Cílem této práce je zlepšit autentizaci uživatele skrze porozumění faktorů ovlivňující vnímání a následné vylepšení použitelnosti. Práce se zaměřuje na tři hlavní kategorie: běžné koncové uživatele, budoucí odborníky v oblasti IT (například studenty informatiky) a současné IT odborníky (například vývojáře). V kontextu autentizace běžného koncového uživatele jsme provedli studii zkoumající čtyři autentizační metody (PIN, otisk prstu, NFC token, kartu se čtečkou) z hlediska jejich použitelnosti a vnímané bezpečnosti v rámci aplikace mobiln