Zkoumání lidské biologie s pomocí 3D digitálního záznamu povrchu lidského těla - Kluvánková, Michaela (2022)
Bakalářská práce je zaměřena na souhrn dostupných metod sloužících k vy-tvoření digitálního záznamu člověka a jejich využití v praxi. Práce popisuje problematiku trojrozměrného snímání a metody jeho provedení. Charakterizuje odlišné způsoby tvorby digitálního záznamu člověka a jejich přínos ve vědeckých odvětvích. Hlavním cílem je analýza záznamových zařízení se záměrem posoudit vhodnost jejich využití zejména v oblastech antropologie a biologie. Analýza 3D zařízení je provede-na prostřednictvím hodnocení kvality nasnímaní trojrozměrných ukázkových modelů, které byly pro účely práce poskytnuty oslovenými výrobci. Hodnocení kvality záznamu jednotlivých 3D přístrojů může být přínosem při výběru konkrétního zařízení pro potřebné účely ve vědeckých disciplínách.