Radioulnární trendy v morfologii ruky - Bartošová, Lucia (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje radioulnárním trendům v morfologii ruky. Morfologické a dermatoglyfické rozdíly ruky člověka se formují již během nitroděložního vývoje, kde na vývoj končetiny působí různé faktory. Zjišťovali jsme závislosti mezi dermatoglyfickými a morfologickými gradienty, konkrétně mezi třemi rozměry prstů - celková délka prstu, délka distálního článku, šířka distálního článku a jednotlivými kategoriemi dermatoglyfických vzorů, jakož i závislost mezi těmito rozměry a složitostí dermatoglyfických vzorů. Dále jsme sledovali, zda radioulnární změna v poměru jednotlivých rozměrů prstů souvisí s radioulnární změnou v rozdílu složitosti vzoru. Tyto proměnné byly hodnoceny na sadě dvourozměrných snímků rukou 175 mladých dospělých lidí, mužů i žen. Ke statistickému zpracování v programu RStudio jsme použili Spearmanův korelační koeficient pro kvantifikaci závislostí a lineární regresi pro zjištění směru závislosti mezi radioulnárními gradienty a jejich statistickou významnos