Antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků z lokality Holubice - Pfefferová, Sára (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje stručnému popisu kultury zvoncovitých pohárů a antropologické analýze lidských kosterních pozůstatků, které byly nalezeny v Holubicích roku 2020 během novostavby rodinných domů. Celkem bylo vyzvednuto 22 lidských skeletů, z nichž 20 patří kultuře zvoncovitých pohárů, jeden Únětické kultuře a jeden hrob se nedal blíže datovat. Cílem práce bylo zjistit pohlaví jedinců, provést odhad dožitého věku a odhad tělesné výšky. Ze zkoumaného souboru bylo 13 jedinců nedospělých, 5 mužů, 3 ženy a 2 blíže neurčitelné skelety.