Urbanizace a fenomén metropolitních oblastí jako součást gymnaziální výuky o městských sídlech - Rossi, Kristina (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na výuku tématu urbanizace a metropolitních oblastí v hodinách zeměpisu na úrovni gymnaziálního vzdělávání. Cílem práce je poskytnout přehled o předpokládané i realizované implementaci tohoto tématu do výuky analýzou vzdělávacích programů, středoškolských učebnic i odborných pedagogických knih. K dosažení větší autenticity jsou součástí práce rozhovory s aktuálně působícími středoškolskými učiteli zeměpisu i přednášejícími na vysokých školách, kteří studenty učitelství připravují. Práce zahrnuje také teoretické ukotvení tématu v odborné literatuře sídelní geografie. Jádrem praktické části je podrobné zpracování pěti různorodých aktivit zabývajících se touto tématikou, jejichž posláním je prohlubování znalostí a rozvíjení klíčových kompetencí žáků na gymnáziích.