Problematika vybraných migračních vln ve výuce zeměpisu - Havlenová, Lucie (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu migrace a její výuce na vyšším stupni českých gymnázií. V úvodní, teoretické, části je věnována pozornost požadavkům RVP G na její výuku a na čtyř vybraných gymnáziích je zkoumáno její zasazení v rámci ŠVP. Následně byly analyzovány učebnice, atlasy a další zdroje s ohledem na cíl práce. Byly vymezeny a popsány základní definice a pojmy. Praktická část obsahuje metodické listy tří migračních vln - Migrace Mexiko-USA, Indicko-pákistánský konflikt a Evropská migrační (uprchlická) krize, spolu s listy pracovními, které slouží k rozvoji klíčových kompetencí. Ke dvěma vybraným migračním vlnám byly vytvořeny prezentace, které mohou být využity jako podklad k výuce.