Geografie podvýživy - Komárková, Hana (2024)
Podvýživa je neustupujícím globálním problémem, kterému se v rámci gymnaziální výuky nevěnuje dostatečná pozornost. Prvním cílem práce je pomocí odborné literatury a internetových zdrojů identifikovat příčiny podvýživy a představit mapu jejího výskytu ve světě. Druhým cílem je představení výukových metod vhodných pro rozvoj žáků v oblasti myšlení v globálních souvislostech a využít je pro výuku příčin a rozšíření podvýživy. První část práce vymezuje používané termíny související s podvýživou, jako je podvýživa samotná, hlad a potravinová bezpečnost, dále se věnuje propojení podvýživy s chudobou, zemědělstvím, politickou stabilitou zemí a dalšími faktory. Pomocí dvou indikátorů jsou na mapě identifikovány nejohroženější oblasti a příčiny nejvíce ovlivňující obyvatele jednotlivých regionů. Druhá část práce poskytuje návrh začlenění geografie podvýživy do gymnaziální výuky s ohledem na rámcové a školní vzdělávací programy, včetně výukových metod podporujících žáky k hledání souvislostí me