Vizualizace regionálně geografických disparit v tématech gymnaziální výuky zeměpisu - Hanzlík, Jan (2024)
Cílem bakalářské práce bylo vytvoření metod, na jejichž základě byla zhotovena dvacetiminutová tematická cvičení s QGIS zaměřena na vizualizaci prostorových disparit či na případnou tvorbu podobných cvičení. Vznik těchto cvičení byl podmíněn snahou rozšíření práce žáků s ICT. Témata jednotlivých cvičení byla zpracována z učebnic i odborných textů. Na základě pilotáží byly provedeny úpravy materiálů ke cvičení a především časové dotace. Zkušenosti s cvičeními i výsledky zpětných vazeb daly prostor pro posouzení možnosti zapojení těchto cvičení do běžné výuky. I přes určité komplikace žáky dané aktivity zaujaly, sami posléze projevili zájem o zavedení cvičení do běžné výuky.