Geografie služeb v geografickém gymnaziálním vzdělávání - Hráčková, Natálie (2024)
Bakalářská práce se zabývá výukou geografie služeb ve vyšším gymnaziálním vzdělávání. Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit současný stav výuky pomocí požadavků RVP G a ŠVP na čtyřech vybraných gymnáziích. Následně jsou analyzovány čtyři současné středoškolské zeměpisné učebnice z hlediska jejich obsahu na téma geografie služeb. Náplní této práce bylo reflektovat základní charakteristiku geografie služeb, poukázat na heterogenitu tohoto sektoru či nárůst významu služeb v dnešní ekonomice. Dále pak byly vybrány tři sekce (odvětví), a to „Velkoobchod a maloobchod (SEKCE G)“, „Informační a komunikační činnosti (SEKCE J)“ a „Peněžnictví a pojišťovnictví (SEKCE K)“, které jsou detailněji charakterizovány. Na základě zjištění byly vytvořeny výukové materiály v podobě výukového textu a pracovního listu nahrazující funkci učebnice.