Vliv vrcholových sportovních akcí na rozvoj Nového Města na Moravě - Halová, Tereza (2024)
Bakalářská práce z problematiky geografie sportu se zaměřuje na pořádání vrcholových sportovních událostí a jejich dopad na Mikroregion Novoměstsko. Důraz je kladen výběrově na profilující druhy sportu, v této oblasti se jedná o biatlon, běžecké lyžování a horskou cyklistiku. Zabývá se vzájemnou vazbou mezi lokalizačními a realizačními předpoklady rozvoje cestovního ruchu a příslušnými sportovními událostmi pořádanými ve Vysočina Areně. Vlastní výzkum se zakládá na dotazníkovém šetření s rezidenty a návštěvníky regionu (jak českými, tak zahraničními) v rámci případové studie Mistrovství světa v biatlonu 2024. Dotazníkové šetření prokázalo, že u tří čtvrtin obyvatel Novoměstska převažují pozitivní dopady pořádání sportovních akcí nad negativními. Většina dotázaných také vyjádřila pocity hrdosti v souvislosti s pořádáním sportovních akcí, což přispívá k rozvoji komunity v daném regionu. Ukázalo se, že lokalizace Vysočina Areny má zcela zásadní význam nejen pro samotné město, ale i pro ce