Pragmatická cyklistika ve venkovském prostoru - Juříková, Vendula (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na role cyklistiky v rutinní mobilitě obyvatel venkova. Zároveň zkoumá specifika vyplývající z infrastrukturních a časoprostorových východisek venkovského prostředí a odhaluje případná omezení v tomto prostoru. Data pro následnou analýzu byla získávána prostřednictvím semistrukturovaných rozhovorů, které byly prováděny s komunikačními partnery v rámci okresu Svitavy. Analýzou dat bylo zjištěno, že pragmatická cyklistika ve venkovském prostoru představuje významný způsob dopravy především při dojížďce do zaměstnání, na nákup či například v rámci samotného venkova. Pragmatická cyklistika s sebou přináší řadu pozitiv, ale také negativ, které významně ovlivňují cyklisty. Mezi pozitiva můžeme zařadit flexibilitu jízdního kola či pohyb, který člověk při jízdě na kole vyvine a který je považován za součást osobního tréninku. Za negativa můžeme naopak považovat nepříznivé počasí, které je pro mnoho cyklistů omezující či malou míru bezpečnosti při jízdě po frekvento