Vývojové trajektorie Žďáru nad Sázavou a Nového Města na Moravě - komparativní studie - Černá, Lada (2024)
Práce se zaměřuje na srovnání dlouhodobého socio-ekonomického a prostorového vývoje dvou relativně blízkých měst Žďáru nad Sázavou a Nového Města na Moravě s důrazem na identifikaci odlišností v kvantitativním a kvalitativním smyslu. Analytická část je předcházena diskusí literatury, která dává důraz na specifika malých a středních měst a zachycuje historický vývoj urbanizace na území České republiky. V analytické části byly sledovány charakteristiky vývoje počtu obyvatel, bytová výstavba, migrační, přirozený a celkový přírůstek obyvatelstva. Prostorový vývoj měst byl zachycen za pomoci významných proudů dojížďky. Tyto charakteristiky byly analyzovány z archivních i novodobých materiálů z Českého statistického úřadu a zpracovány v grafické vizualizaci. Pozornost byla věnována také strategicky-plánovacím aspektům a centralitě obou měst. Vývojové trajektorie měst byly významné především v období socialismu, kdy města od padesátých let zažívala největší nárůsty počtu obyvatel, především d