Polycentricita sídelní struktury na mikroregionální úrovni - Sádovská, Eliška; Jeřábek, Milan, 1956-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2024)
Koncept polycentricity přitáhl v posledních letech značnou pozornost, a to jak v akademickém prostředí, tak i politické sféře. Polycentrická sídelní struktura byla studována na mikroregionální úrovni, konkrétně v okresu Ústí nad Orlicí. Cílem bakalářské práce bylo nejprve prokázat polycentrickou strukturu řešeného území a následně zhodnotit dopad této situace na jeho socioekonomický rozvoj. Analýza sídelního systému byla provedena pomocí morfologického (rank-size pravidlo) a funkčního (reciprocita dojížďkových proudů) přístupu studia. Vztah polycentricity a socioekonomické úrovně mikroregionu byl hodnocen pomocí ukazatelů vývoje počtu obyvatel, intenzity bytové výstavby, indexu vzdělanosti, podílu nezaměstnaných osob a polohového potenciálu. Výzkum prokázal polycentrický charakter území. Dále bylo zjištěno, že se polycentricita pozitivně podílí na vyšší vzdělanosti obyvatelstva, nižší míře nezaměstnanosti a větší dostupnosti pracovních příležitostí. U zbývajících socioekonomických char
The concept of polycentricity has attracted a significant amount of attention in recent years, both in academic and political environment. The polycentric settlement structure was studied at the micro-regional level, specifically in the Ústí nad Orlicí District. The aim of the bachelor thesis was firstly to demonstrate the polycentric structure of the studied area and then to evaluate the impact of this situation on its socioeconomic development. The analysis of the settlement system was conducted using morphological (rank-size rule) and functional (reciprocity of commuting flows) approach of the study. The relationship between polycentricity and the socioeconomic level of the microregion was evaluated using indicators such as population growth, housing construction intensity, education index, unemployment rate, and locational potential. The research proved the polycentric character of the area. Furthermore, it was found that polycentricity positively contributes to higher education of
Vedoucí práce: Milan Jeřábek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2024
Keywords: sídelní geografie; socioekonomická geografie; urban geography; socioeconomic geography; bakalářské práce; bachelor's theses