Polycentricita sídelní struktury na mikroregionální úrovni - Sádovská, Eliška (2024)
Koncept polycentricity přitáhl v posledních letech značnou pozornost, a to jak v akademickém prostředí, tak i politické sféře. Polycentrická sídelní struktura byla studována na mikroregionální úrovni, konkrétně v okresu Ústí nad Orlicí. Cílem bakalářské práce bylo nejprve prokázat polycentrickou strukturu řešeného území a následně zhodnotit dopad této situace na jeho socioekonomický rozvoj. Analýza sídelního systému byla provedena pomocí morfologického (rank-size pravidlo) a funkčního (reciprocita dojížďkových proudů) přístupu studia. Vztah polycentricity a socioekonomické úrovně mikroregionu byl hodnocen pomocí ukazatelů vývoje počtu obyvatel, intenzity bytové výstavby, indexu vzdělanosti, podílu nezaměstnaných osob a polohového potenciálu. Výzkum prokázal polycentrický charakter území. Dále bylo zjištěno, že se polycentricita pozitivně podílí na vyšší vzdělanosti obyvatelstva, nižší míře nezaměstnanosti a větší dostupnosti pracovních příležitostí. U zbývajících socioekonomických char