Přeshraniční lyžařské areály - Trčala, Pavel (2024)
Tato práce se zaměřuje na zkoumání různých geografických kontextů lyžování v příhraničních oblastech, specificky v lyžařských areálech, které překračují státní hranice. Práce nejprve vytváří svého druhu unikátní světový přehled těchto neobvyklých lokalit. Následně je zvoleno jedno Alpské středisko, které slouží jako příklad pro vybudování nového možného přeshraničního lyžařského střediska. Součástí této práce jsou i konkrétní návrhy na vybudování potenciálních přeshraničních lyžařských areálů ve vybraných lokalitách. Práce zkoumá téma jak z pohledu provozovatelů lyžařských areálů, tak z pohledu lyžařů. Nedílnou součástí práce je dotazníkové šetření, jehož prostřednictvím jsou zjišťovány poznatky lyžařů o tomto tématu i jejich možné zákaznické chování při vytváření nových takových oblastí. Výzkum zjistil relativně nízkou znalost tématu mezi lyžaři v České republice. Na druhé straně naprostá většina dotázaných by přivítala vznik přeshraničního střediska v některém hraničním pohoří na