Diverzifikace zemědělských činností na venkově, na příkladu okresu Piešťany - Nedorost, Patrik (2024)
Diplomová práca je venovaná diverzifikácii poľnohospodárskych činností, konkrétne na príklade okresu Piešťany. Veľká pozornosť je kladená aj Spoločnej poľnohospodárskej politike, ktorá vo veľkej miere ovplyvňuje vývoj poľnohospodárstva, a tým aj jeho diverzifikácie. Hodnotený bol jej význam a zmeny, ktoré nastali po vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie. V úvode práce časť venovaná charakteristike poľnohospodárskej diverzifikácie, jej delení a vplyvu na rozvoj vidieka. V práci bol analyzovaný aj Program rozvoja vidieka, ktorý je súčasťou Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Následne bol charakterizovaný okres Piešťany z pohľadu fyzicko-geografických a socioekonomických podmienok ovplyvňujúcich agrárny sektor. V praktickej časti bola riešená problematika diverzifikácie v okrese Piešťany, kde bol vykonaný dotazníkový prieskum, ktorý cielil na poľnohospodárske podniky a samostatne hospodáriacich roľníkov. Výsledkom bolo zhodnotenie úroveň diverzifikácie a možnosti ďalšieho rozvoj