Skalní koryta v pramenných tocích Hrubého Jeseníku - Donoval, Jan (2024)
Práce se zabývá problematikou skalních koryt na vysokogradientových vodních tocích. Skalní koryta mají velký význam při tvorbě reliéfu, protože díky nim dochází k erozi skalního podloží. Cílem diplomové práce bylo zmapování prostorové distribuce skalních koryt na tocích Hrubého Jeseníku, vytvoření klasifikace podle jejich morfologie, zhodnocení vztahu mezi strukturou skalního podloží a korytovou morfologií a zjištění zákonitostí prostorového rozšíření. Pro tuto práci bylo vybráno pět vodních toků pramenících v Keprnické hornatině, na kterých byl proveden terénní průzkum. Podle zjištěného rozšíření skalních koryt bylo následně vybráno několik úseků, na nichž byla provedena podrobnější měření, zejména hodnocení vztahu mezi strukturou skalního podloží a korytovou morfologií pomocí geologického kompasu. Z terénního výzkumu bylo zjištěno, že největší podíl skalních koryt se nachází na Keprnickém potoce (18 % délky toku) a na Hučivé Desné (17 %), naopak nejmenší podíl je na Hučavě (2 %). Pře