Role polských turistů v cestovním ruchu na Jesenicku - Alföldi, Libor (2024)
Diplomová práce poskytuje komplexní pohled na problematiku přeshraničního cestovního ruchu v okrese Jeseník se zaměřením na příchozí polské turisty. Praktická část je tematicky rozdělena do tří kapitol. První z nich poskytuje detailní charakteristiku polské turistické klientely, druhá zkoumá práci jesenického cestovního ruchu se zahraničními turisty a třetí rozebírá význam přeshraničního turismu pro rozvoj cestovního ruchu okresu Jeseník. Výzkum se primárně opírá o dotazníkové šetření s polskými turisty, to je navíc doplněno o několik semistrukturovaných rozhovorů se zástupci jesenického sektoru cestovního ruchu. Polský turistický trh představuje pro modelové území, především díky jeho příhraniční poloze, velice důležitý prvek rozvoje. Zásadní motivací k příchodu je přírodní a kulturně-historický potenciál, a to jak v obecné rovině, tak na příkladu konkrétních atraktivit. Naproti tomu byly zjištěny nedostatky ve špatné propagaci stávající nabídky cestovního ruchu za státní hranicí. Za