Geografie menstruace: mobilitní chování v průběhu periody - Hámorová, Lucia Ester (2024)
Menštruácia, síce prirodzený telesný proces, je stále do určitej miery stigmatizovaná a tabuizovaná. Existuje snaha ju zneviditeľňovať a jej prežívanie presúvať mimo verejný priestor. Z prevedených semi-štruktúrovaných rozhovorov však vyplýva, že osoby, ktoré majú skúsenosť s menštruáciou nemusia chcieť, môcť, alebo dovoliť si nachádzať sa počas svojich menštruačných dní výhradne v súkromnom priestore. Aj napriek komfortu svojho vlastného domova, 14 komunikačných partneriek zo Slovenska, Českej republiky a Francúzska poukazuje na to, že počas menštruácie dokážu chodiť do práce, školy, či vykonávať voľnočasové aktivity. Využívajúc analytický nástroj analýzu rytmov je tak v práci znázornené nielen prelínanie rôznych udalostí v čase a priestore, ale i nesúlad medzi prežívaním menštruácie komunikačných partneriek a rozvrhmi inštitúcií, medzi nástupom menštruácie a prístupom verejných toaliet, či dostupnosťou menštruačných produktov. Zároveň, optikou crip temporality je v práci predstavené,