Koncept Smart City ve městech Moravskoslezského kraje - Polák, Miroslav; Šerý, Ondřej, 1985-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na koncept Smart City jako na jeden z aspektů moderního přístupu k strategickému řízení města. Konkrétně si práce klade za cíl popsat využívání zvoleného konceptu na příkladu všech dvaceti dvou obcí s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje. Větší pozornost je pak věnována městu Třinci, kde byla za tímto účelem provedena případová studie. Rešeršní část této práce shrnuje základní teoretická východiska, historii, ale také přichází s uvedením hlavních zájmových oblastí konceptu. V praktické části jsou zhodnoceny přístupy vedení jednotlivých ORP k používání Smart City s využitím analýzy veřejně dostupných zdrojů a výčtu realizovaných chytrých prvků. Nedílnou součástí případové studie je dotazníkové šetření zjišťující názor obyvatel na využívání konceptu v městě Třinci doplněné o semistrukturované rozhovory s hlavními místními aktéry. Výsledkem výzkumu je např. mapa využívaných chytrých prvků nebo rozdělení všech krajských ORP do čtyř kategorií dle mí
This thesis focuses on the Smart City concept as one aspect of a modern approach to strategic city management. Specifically, the thesis aims to describe the use of the chosen concept on the example of all twenty-two municipalities with extended competence of the Moravian-Silesian region. Greater attention is then paid to the city of Trinec, where a case study was conducted for this purpose. The theoretical part of this thesis summarizes the basic theoretical background, history, but also comes with an indication of the main areas of interest of the concept. In the practical part, the approaches of the leadership of each ORP to the use of Smart City are evaluated using an analysis of publicly available resources and a list of implemented smart elements. An integral part of the case study is a questionnaire survey to find out the opinion of residents on the use of the concept in the city of Třinec, supplemented by semi-structured interviews with key local actors. As a result of the resea
Vedoucí práce: Ondřej Šerý
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2024
Keywords: chytrá města; smart cities; Moravskoslezský kraj (Česko : 2000-); Moravian-Silesian Region (Czechia : 2000-); diplomové práce; master's theses