Koncept Smart City ve městech Moravskoslezského kraje - Polák, Miroslav (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na koncept Smart City jako na jeden z aspektů moderního přístupu k strategickému řízení města. Konkrétně si práce klade za cíl popsat využívání zvoleného konceptu na příkladu všech dvaceti dvou obcí s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje. Větší pozornost je pak věnována městu Třinci, kde byla za tímto účelem provedena případová studie. Rešeršní část této práce shrnuje základní teoretická východiska, historii, ale také přichází s uvedením hlavních zájmových oblastí konceptu. V praktické části jsou zhodnoceny přístupy vedení jednotlivých ORP k používání Smart City s využitím analýzy veřejně dostupných zdrojů a výčtu realizovaných chytrých prvků. Nedílnou součástí případové studie je dotazníkové šetření zjišťující názor obyvatel na využívání konceptu v městě Třinci doplněné o semistrukturované rozhovory s hlavními místními aktéry. Výsledkem výzkumu je např. mapa využívaných chytrých prvků nebo rozdělení všech krajských ORP do čtyř kategorií dle mí