Dálnice D49 přes Vizovickou vrchovinu: percepce dopadů - Mahdalík, Jiří (2024)
Plánovaná dálnice D49 a navazující silnice I/49 vyvolává řadu otázek a sporů v ekologicky a socioekonomicky citlivém území Vizovické vrchoviny. Tato diplomová práce si klade za cíl identifikovat percepci dopadů této komunikace u zainteresovaných aktérů a místních obyvatel. Percepce dopadů dopravních staveb je vnímána subjektivně a bývá ovlivňována celou řadou faktorů, kde významnou roli hraje fenomén NIMBY. Pochopení těchto faktorů je důležité pro efektivní dopravní plánování. Výzkum probíhal formou rozhovorů a dotazníkového šetření v obcích nejvíce zasažených vznikem plánované dálnice. Ukázalo se, že v regionu Vizovických vrchů převažuje pozitivní vnímání navrhnuté dopravní komunikace, ale jsou zde velmi rozdílné výsledky v závislosti na obci, případně i části obce. Poloha obcí zde výrazně určuje, zda převažují ve vnímání obyvatel výhody nebo nevýhody plynoucí z plánované dálnice a silnice. Výsledky výzkumu ukázaly dva velmi rozdílné úhly pohledu v rámci obcí na Vizovicku a Hornolideč