Klíčové mechanismy konstrukce spolupráce učitelů a asistentů pedagoga na fakultní základní škole ve Finsku - Ďulíková, Lenka (2023)
Disertační práce se zaměřuje na téma spolupráce učitelů a asistentů pedagoga na prvním stupni finské fakultní základní školy. Jejím cílem je identifikovat a popsat klíčové vztahy (mechanismy), které zde spolupráci učitelů a asistentů budují. K jejich identifikaci byl při zpracování dat z rozhovorů a pozorování uplatněn přístup situační analýzy. Pro pochopení kontextu situace ve finském vzdělávání jsou v teoretické části zahrnuty diskuze sociální inkluze a specifických aspektů inkluzivního vzdělávání spolu s historickým vývojem, který umožnil nabýt finskému vzdělávacímu systému stávající podobu. Interpretace výsledků výzkumu předkládá šest mechanismů, ve kterých byl vždy centrálním elementem učitel jako vysoce kvalifikovaný profesionál. Tento prvek navázal v rámci mechanismů vzájemnou interakci s elementy otevřený prostor školy jako okno ke spolupráci, specifičnost školy s udržitelností diverzity, přirozený tlak na týmovost, implicitně deklarovaný individuální přístup, asistenti pedagog