Vyškovsko ve výuce zeměpisu - Kudlička, Jakub (2024)
Diplomová práce se zabývá možnostmi výuky regionálních témat v oblasti Vyškovska. Obsahuje návrh výuky pěti vybraných, samostatně pojatých témat. Teoretická část práce zpracovává použité formy výuky, poskytuje základní informace o Vyškovsku a zařazuje regionální výuku do struktury rámcového vzdělávacího programu. Tato část práce slouží jako podklad pro přípravu úseku praktického, který podrobně rozpracovává jednotlivá témata. Ke každému tématu jsou popsány metodické informace pro vyučující, rozšiřující informace a vytvořeny podpůrné materiály do výuky. Práce se zaměřuje jak na socioekonomická, tak i fyzickogeografická témata, přičemž je kladen důraz na zachování významných krajinných prvků a ochranu přírody obecně.