Vybraná témata z regionální geografie Severní Ameriky ve výuce zeměpisu na gymnáziích - Jež, Josef (2024)
Tato diplomová práce se zabývá zpracováním materiálů pro výuku pěti aktuálních témat z oblasti regionální geografie Severní Ameriky na gymnáziích. Teoretická část práce analyzuje kurikulární dokumenty, vybrané učebnice, atlasy a další relevantní literaturu k danému tématu. Praktická část práce se zaměřuje na vytvoření výukových materiálů pro žáky gymnázia, které zahrnují učební text, otázky a aktivity k jednotlivým tématům. Zvolená témata (přírodní podmínky, demografický obraz, přírodní hrozby, americko-mexická hranice, cestovní ruch) jsou vybrána s ohledem na jejich přínos pro výuku regionální geografie a kompetence žáků. Diplomová práce přispívá k metodologii výuky geografie a poskytuje inspiraci pro vytváření vlastních výukových materiálů v souladu s potřebami moderního vzdělávání.