Rekonstrukce práva na život v kontextu vývoje genetických technologií (filozoficko-právní analýza problému) - Valc, Jakub, 1989- (2020)
V této dizertační práci se zabýváme konstruktivní kritikou současné strategie ochrany práva na život. Naším záměrem je ukázat, že vlivem vzniku a použití biomedicínských technologií dochází k oslabení role státu jako ochránce práva na život. Tuto konstitutivní funkci státu postupně přebírají vědecká a zdravotnická zařízení, která jsou již schopna lidský život nejen uměle vytvářet, ale také určovat, zda a za jakých podmínek se bude biologicky a sociálně vyvíjet. Práce je rozdělena do osmi kapitol. V první kapitole vymezujeme filozofická východiska práva na život, jehož ochrana je hlavní funkcí a legitimizačním předpokladem vzniku státu. Na základě toho, jakým způsobem stát tuto funkci realizuje, ukazujeme na tendence, které umožňují postupnou privatizaci práva na život, čímž se jeho ochrana stává soukromou záležitostí jednotlivce. Za tímto účelem provádíme rekonstrukci toho, jak bylo právo na život postupně chráněno v mezinárodních a národních (ústavních) dokumentech. Další kapitola je věnována rizikům a problémům spojeným s rozvojem biomedicínských technologií, které se stávají novou technologií biomoci. Zaměřujeme se především na problematiku genetického inženýrství a asistované reprodukce. V této souvislosti se dále zabýváme kritickou analýzou právní regulace biomedicínských technologií, kterou konfrontujeme s morálním a právním statusem nenarozeného dítěte. Samostatná kapitola je věnována problematice náhradního mateřství a dárcovství pohlavních buněk. Tyto instituty považujeme za ukázku destruktivního působení biomedicíny, která mění dosavadní společenské a právní pojetí rodiny. Závěrem uvádíme metodická východiska právní ochrany lidského života v nových společensko-technologických podmínkách.