A Process Mining Framework for Insider Attack Detection - Macák, Martin (2023)
Útoky zvnútra vznikajú od niekoho s legitímnym prístupom k organizácii a jej aktívam. Tieto útoky sú jednou z najvýznamnejších výziev kybernetickej bezpečnosti. Aktuálne používané bezpečnostné riešenia riešia útoky zvnútra nedostatočne. Po prvé, detekcia predtým nedetegovaných útokov je náročná pre prístupy s učiteľom; po druhé, detekcia útokov zvnútra je zvlášť náchylná na problém falošných pozitív. Nízka presnosť je obzvlášť problematická pri detekcii útokov zvnútra. Preto je pre organizácie nevyhnutné minimalizovať ju pri detekcii týchto útokov. Základom pre detekciu predtým nedetegovaných útokov a minimalizáciu falošných pozitív je pochopenie útoku. Avšak v aktuálne používaných riešeniach je správanie osôb často zakódované do matematického modelu, ktorý nemusí byť prístupný alebo nie je navrhnutý na opis vektoru útoku zvnútra. Dolovanie procesov je disciplína, ktorá bola navrhnutá, aby poskytovala lepšie pochopenie akcií tým, že extrahuje znalosti z logov udalostí v obchodných pro