Improving Cyber Situational Awareness through Event-Flow Correlation - Špaček, Stanislav (2023)
Situační povědomí je nepostradatelnou součástí zajištění bezpečnosti v prostředí počítačových sítí. Vyjadřuje schopnost vnímat, jaké události se dějí v kybernetickém prostředí, chápat, jak tyto události ovlivňují toto prostředí, a na základě toho předvídat budoucí stav prostředí. S rozvojem počítačových sítí se však musí vyvíjet i metody pro dosažení a udržení situačního povědomí, aby reagovaly na aktuální výzvy. Tato práce zkoumá nové přístupy k vnímání a chápání prostředí počítačové sítě. Poskytujeme kompletní metodologii pro shromažďování dat z monitorování sítě a hostitele, provádíme jejich korelaci a zavádíme korelovaná data do procesu reakce na incidenty. Na úrovni vnímání kybernetického situačního povědomí propojujeme síťové monitorování a monitorování koncových stanic a specifikujeme změny konfigurace nezbytné pro přechod z nezávislých na synchronizované monitorovací infrastruktury. Na úrovni porozumění navrhujeme a vyhodnocujeme korelační algoritmus síťových toků a událostín