Webová virtuální realita: nový způsob prezentace geoprostorových dat - Horák, Jan (2024)
Virtuální realita je stále častěji uvažována v kontextu geoprostorových dat, 3D modelů měst a urbanismu. Jakožto nový způsob vizualizace přináší nové možnosti, ale i nevýhody. Standardní způsob implementace vizualizací využívající virtuální reality je v podobě desktopových aplikací, které oproti webovým nedisponují vysokou dostupností. Z tohoto důvodu se práce zabývá průzkumem soudobých webových technologií umožňujících tvorbu virtuálních prostředí zobrazujících geografická data. Hlavním cílem práce je identifikace vhodné technologie pro tvorbu virtuálního prostředí na webu a následná implementace pilotní aplikace za použití vybrané technologie. Teoretická část práce představuje klíčové koncepty, jimiž je koncepce virtuální reality, základy lidské percepce a principy 3D modelování a grafiky. Za účelem vhodného výběru následuje podrobná analýza dostupných technologií v kontextu procesu tvorby výsledné vizualizace. Výsledkem výběru se stala aplikace Wonderland engine. Praktická část prá