Možnosti druhového určení smíšených lesů pokročilými nástroji klasifikace - Mačáková, Eliška (2024)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit možnosti druhové klasifikace lužního smíšeného lesa, jež představuje jednu z nejcennějších lokalit ve střední Evropě. Do této studie vstupovala data hyperspektrální a data z laserového skenování, pořízená ve třech vegetačních obdobích roku 2019. Před zahájením klasifikace byl vyhotoven výškový model korun, který vyjadřuje relativní výškové poměry lesního porostu. V rámci klasifikace byla testována metoda podpůrných vektorů a její různé dimenzionální a časové variace, jež byly validovány datovou sadou z pozemního šetření. Nejvyšší celkové přesnosti (76,73 %) bylo dosaženo u fúze hyperspektrálních a lidarových dat ze dne 4. 9. 2019. Správně aplikovaná kombinace těchto obrazových dat poskytuje velice zdařilé výsledky pro všechna časová období.